Predrag Bećirić – tha playah!
Saturday March 13th 2010, 8:03 pm
Filed under: geek, life

Čovek koji je 80-tih, sa 17 godina napisao jednu od naših prvih igrica za ZX Spectrum i C64, Mindtrap, programerski alat za ZX Spectrum Sprite Designer.
Čovek koji je pisao SK11/86 str1, str2, str3, i o kome se pisalo link

Izigrao je sistem. Pa?
Ne zaslužuje da ga predstavljaju kao najgoreg kriminalca! link1, link2, link3, ....
On nije kriminalac, on je PROGRAMER!HTC Tattoo
Wednesday March 10th 2010, 6:18 pm
Filed under: geek, hardware, life

htc tattoo
Od kada je VIP u svoju ponudu uvrstio android telefone nosim se mišlju postanem MTS odmetnik, konačno pređem na postpaid i uzmem “normalan” telefon .. Sony Anderson k510i je otišao u zasluženu penziju, a posle četvorogodišnjeg korišćenja nije čak ni za mobilnisvet/oglasi .. sačuvaću ga u kolekciji rariteta moje fioke, gde će da pravi društvo još jednom penzioneru, Siemens-u SL45 (e to je bio telefon!)

Kada sam od prijatelja dobio VIP vaučer, sa 50% popusta na pretplatu za ceo ugovorni period, odlučio sam da prelomim. Kako mi se nije davao dodatni novac za Hero ili barem Magic, jedini izbor je bio Tattoo .. najmanji od sve dece, ali i sa najnižom cenom.
Uz paket 900, dobija se za 1 dinar! To je bilo ono što mi je trebalo. Telefon za dinar.

Već mesec i kusur dana sam vlasnik pomenutog Tattoo-a, i nemam apsolutno nikakve zamerke.
Odlican telefon , Android rules ..

Sve tehničke “manjkavosti”, male dimenzije ekrana (rezolucija samo 240×320), kao i Resistive Touchscreen (nema multi touch), softverski ispravlja android, koji omogućava da telefon “leti” ..

Za sve koji, kao i ja što sam, žele root pristup
Rooting the TattooBacktrack4 on ubuntu
Friday January 15th 2010, 4:26 pm
Filed under: geek, gnu.linux

S obzirom da je BackTrack od verzije 4, baziran na Ubuntu osnovi, dodavanjem BT repozitorijuma omogućava instalaciju svih interesantnih aplikacija koje Backtrack isporučuje, na već instaliranom Ubuntu sistemu.

nano /etc/apt/sources.list

dodati sledecu liniju na kraju fajla

deb http://archive.offensive-security.com pwnsauce main microverse macroverse restricted universe multiverse

zatim

wget http://archive.offensive-security.com/backtrack.gpg -O- | sudo apt-key add –
pa,

apt-get update

Spisak aplikacija koje su sada dostupne za instalaciju
http://backtrack.offensive-security.com/index.php/Tools

happy backtracking ;)

edit:

Izasao je bt4-final i repozitorijumi su promenjeni.
Zvanicni README$cat /home/zakili/blog is alive!
Thursday January 14th 2010, 5:23 pm
Filed under: geek, life

ako ne verujete, probajte sa

ping gnu.fon.bg.ac.rs/zakili

:)Studenti Studentima 2007
Monday June 04th 2007, 1:29 am
Filed under: geek, gnu.linux

U okviru FONIS-ove akcije Studenti Studentima koja se održava u toku sledeće nedelje biće održana sledeća predavanja :


ponedeljak 4.6.2007. 18-20 h učionica 101 Vitomir Kovanović “Upoznavanje sa GNU/Linux sistemima”
 utorak 5.6.2007. 18-20h učionica 101 Žarko Iličić “Istorija operativnih sistema”
 sreda 6.6.2007. 18-20h učionica 100 Žarko Iličić “Slobodan softver i open source u svetu biznisa”
 četvrtak 7.6.2007. 18-20h učionica 101 Momčilo Sabovljević  ”Uvod u UML 2”

Ovo je prva serija predavanja u organizaciji FONIS-a pod imenom Studenti studentima, koja će se, nadam se, nastaviti i narednih godina. Cela akcija je osmišljenja sa ciljem da, s vremena na vreme, okupi pojedince koji su zainteresovani za knowledge.share i podele svoja iskustva, znanja sa kolegama i koleginicama koji imaju slična interesovanja.

Ovom prilikom sam se odlučio za dve teme u okviru kojih ću proći kroz istoriju računarstva i operativnih sistema sa akcentom na slobodne operativne sisteme, upotrebu slobodnog softvera u produktivne svrhe u poslovnom okruženju, kao i open source pristup dizajniranja, projektovanja i implementacije namenskih aplikacija.

Materijal sa predavanja biće naknadno dostupan za preuzimanje.Home Delivery
Thursday May 24th 2007, 10:54 am
Filed under: geek, gnu.linux

Kako je i najavio, Canonical je počeo sa isporukom besplatnih CD-ova nedavno objavljenog  Ubuntu GNU/Linuxa u verziji 7.04 preko svog servisa ShipIt. Kako sam ih naručio odmah po objavljivanju, juče se u mom sandučetu našao paket sa tri diska i pet nalepnica Feisty-ja. Pošto sam ga instalirao pre nekoliko meseci, ništa od testiranja :) Jedan od ovih diskova sigurno ide u FONIS za akciju izdavanja softvera.

Pored Canonical-a koji već nekoliko verzija isporučuje besplatne diskove svoje GNU/Linux distribucije, Sun se priključio inicijativi i već nekoliko meseci isporučuje slobodnu verziju Solaris operativnog sistema OpenSolaris . Diskove koje Sun šalje na kućnu adresu možete naručiti ovde. Ova i slične akcije su od izuzetnog značaja za promociju slobodnog softvera, i lepo je čuti da se i velika imena u IT svetu priključuju kampanjama zajednice.

besplatni diskovi i free software rules!objavljen Feisty..
Thursday April 19th 2007, 12:56 pm
Filed under: geek, gnu.linux

Tačno po rasporedu, danas je izašao novi Ubutnu 7.04, pošto sam pre neki dan uradio dist-upgrade, kod mene se ništa promenilo nije :) Poslednji update kernela je bio, čini se preključe, a gnome je, po mojoj instalaciji, već bio u ispravljenoj 2.18.1 verziji. Ostale aplikacije su ostale u verzijama na kojima su zamrznute još u Beta 3 verziji, naravno sa najnovijim update-ovima. Ono što me je obradovalo je nova Java 6 na muliverse skladištu, i to sa sve sun-java6-source paketu, što je postalo moguće pre nekoliko meseci kada je Sun rešio da objavi kod Jave pod GPL licencom.

edit: ETF mirror http://mirror.etf.bg.ac.yu/distributions/ubuntu/ubuntu-releases/7.04/

U međuvremenu, oslobodivši test particiju feisty-ja, instalirao sam Arch Voodo. Vođen Urketovim komentarom na moj prethodni zapis, rešio sam da testiram koliko su moje administratorske sposobnosti zakržljale korišćenjem Ubuntu-a i njegovog udobnog okruženja. Prvi utisak je prilično impresivan…pa ja sam zaboravio koliko GNU/Linux može da bude brz .. ostale utiske ću izneti posle malo više testiranja.Ko još kupuje časopise?
Monday April 16th 2007, 6:02 pm
Filed under: geek, gnu.linux

Juče je izašao 28. broj GNUzille sa novostima iz FLOSS sveta. Od svih, najviše mi se svideo tekst Aleksandara Uroševića – Urketa, cenjenog FLOSS hroničara, koji je pokušao da objasni zašto on ne voli Afrikanca, kako je u svom tekstu nazvao Ubuntu. E pa Urke, sledeći put ćeš morati malo više da se raspišeš, jer i “novajlijaMarko Herman ima više argumenata ZA Ubuntu od tebe :)

Danas sam na Ubuntu Frižideru pročitao zanimljivu vest. Izašao je prvi broj Ubuntu Community magazina, pod imenom FullCircle , koji nudi, za prvo izdanje, samo opis svih dosadašnjih Ubutnu izdanja. Otuda i ideja za ovako “težek” naslov, ponekad se stvarno zapitam kako opstaju časopisi o informacionim tehnologijama pored Interneta i magazina u elektronskom formatu.apt-get dist-upgrade
Friday April 13th 2007, 9:03 pm
Filed under: gnu.linux

Iako ima još 6 dana do objavljivanja konačne verzije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn-a, nisam mogao da ne uradim upgrade sa sada već “ostarelog” Edgy-ja. Jeste da ga vec duže vreme imam na test particiji, ali danas sam rešio da je vreme da ga postavim za default sistem. Želeći da testiram novi upgrade tool, skinuo sam daily alternate iso image, i pokrenuo /cdrom/cdromupgrade. Sve je prošlo glatko, i posle jedno sat vremena, od čega je dosta potrošeno na download preostalih paketa, na mom sony-ju se našao novi Ubuntu. Još 6 dana u Beta fazi, novi Feisty ima izuzetno stabilne GNOME 2.18.1 i Linux kernel u verziji 2.6.20, kao i ostalog “svežeg” softvera. Pošto sam home particiju ostavio netaknutom, izgled desktopa se nije promenio :) tako da default teme i opcije ne mogu da komentarišem. Na prvi pogled GNOME 2.18 radi malo brze od prethodne verzije, aplikacije se malo brže otvaraju. Bootovanje sistema sa iskljucenim nepotrebnim servisima se neznatno smanjilo.

Sve u svemu, moj sistem sa svojim podešavanjima je ostao isti, samo sa svežijim paketima.

Viva la apt-get i Debian.Customize Ubuntu
Monday January 22nd 2007, 8:42 pm
Filed under: gnu.linux

Teme za grub, usplash i gdm, bazirane na bloodytears wallpaper-u.

Bloodytears grub loader tema Bloodytears usplash tema Bloodytears GDM tema